Работни пространства

През пролетта на 2020 пандемията от COVID-19 затвори офисите и пренесе работното пространство вкъщи. Година по-късно този процес изглежда необратим, а промяната засяга не само работната култура, но и облика на градовете ни в бъдещето.

Какво ще се случи с модерните бизнес сгради и цели паркове, които станаха част от градския пейзаж през последните десетилетия, а днес вече са пусти? Ще се завърнат ли някога служителите в тях и как ще бъдат трансформирани спрямо новите им нужди? 

Здравната криза ускори тенденциите за по-гъвкави работни условия, започнали в много индустрии и остави в миналото идеята за офиса като конкретно място с фиксирани бюра. Каква обаче е новата концепция и как ще изглежда работното пространство на следващото поколение?

Темата събира работодател в ИТ сектора, проектант на бизнес паркове и архитект с поглед върху градското планиране, които започват разговора от сградите, но стигат до въпроса за изграждането на нещо по-важно – нов тип многофункционална среда, която е едновременно социална и защитена, професионална и домашна.

Участник

Бостян Вуга

Като архитект работи в студиото SADAR+VUGA, което основава заедно с Юрий Садар през 1996 в Любляна. Бостян е също преподавател, лектор и критик, посещавал много учебни заведения и симпозиуми в Европа и Словения, както и автор на статии за актуални проблеми в архитектурата и градското планиране. Той е един от кураторите на павилиона на Черна гора на Венецианското архитектурно биенале през 2014. Същата година става президент на съвета на словенския Музей за архитектура и дизайн.

Участник

Елица Панайотова

Собственик на архитектурното Скица студио с диплома от УАСГ и магистратура по Градско планиране и жилищна политика от Университета в Линкълн, Великобритания. Елица е създател на устройствения план на Бизнес парк София, който по-късно менажира, и основател на София Тех парк, където в началото е изпълнителен директор. Опитът ѝ в архитектурния дизайн включва също търговски, жилищни и индустриални сгради, а в момента е координатор на общинския проект Зелена София.

Участник

Михайло Николич

Съосновател на дигиталната агенция Athlon, която отваря офис в София през 2007, а днес има екипи и в Ню Йорк, Лондон, Торонто и Пърт. Още от малък е увлечен от компютрите и дизайна, като кариерата му започва с техническа поддръжка, видео монтаж в телевизията и уеб дизайн за списание Егоист. Михайло се занимава и с много странични проекти като иновационния хъб Resonator, компания за STEM обучения Технократи и трансформацията на бившата цигарена фабрика в София – Kombinat.

Модератор

Анета Василева

Архитект, архитектурен историк, критик и преподавател в УАСГ. Има докторска степен по История и теория на архитектурата с фокус върху втората половина на ХХ век и участва в европейския проект ATRIUM, който изследва архитектурата на тоталитарните режими. Анета е съосновател на архитектурната група WhAT Association, където от 2010 се занимава с архитектурна критика, публицистика, организиране и журиране на архитектурни конкурси. Член е и на мрежата A10 New European Architecture Cooperative.

By George Yanakiev

A multidisciplinary professional and a man of the world.