Мобилност

COVID-19 промени радикално придвижването в градовете и позволи да ги видим в нова светлина — без задръствания в час пик, с разширени велоалеи, с нови пешеходни пространства и нови концепции в подкрепа на локалния начин на живот. 

Дали тази ситуация е шанс сега да създадем мечтаните градове за хората? Или обратното — заради пандемията се привързахме още повече към колите си като най-удобното и най-безопасно средство за придвижване, забравяйки за най-зеленото.

Темата обаче не търпи отлагане в извънредната климатична ситуация, в която живеем. С помощта на технологиите градовете вече работят за по-добър микс от устойчив градски транспорт, микромобилност и пешеходство. Въпросът е как той да стане по-привлекателен от нова кола?

За тези глобални проблеми на мобилността разговарят трима експерти, чийто опит от Балканите, Европа и Азия показва едно: че най-подходящият момент за намеса и нови решения в транспорта е именно днес, докато светът се движи с понижена скорост.

Участник

Дейзи Нараянан

Директор Урбанизъм в благотворителната организация Sustrans с база в Единбург, която работи за достъпност на пешеходството и придвижването с велосипеди. Става част от компанията през 2019, след като се занимава с градски дизайн и архитектура в Индия, Сингапур, Англия и Шотландия. Равният достъп и включването на всички в живота на града са водещи теми за Дейзи, която вярва, че за да развиваме и подкрепяме общностите, трябва да създаваме споделени места за хората в тях.

Участник

Петко Анчев

Оперативен мениджър за България, Гърция и Кипър на компанията Lime за споделено ползване на електрически тротинетки, велосипеди и мотопеди. Образованието на Петко в сферата на климатичните промени и политиката го насочва професионално към европейския НПО сектор и местната държавна администрация — работил е в Президентството, в Министерството на икономиката и в Столична община, където е част от екипа на проекта Зелена София за устойчиво развитие на града.

Участник

Методи Аврамов

Директор Стратегии, иновации и международни проекти в столичния Център за градска мобилност, където през последните години заема мениджърски постове в различни дирекции. В момента Методи отговаря за технологичната и дигитална трансформация на системата на градския транспорт в София, в която в края на февруари 2021 беше въведено и онлайн закупуване на билети за еднократно пътуване.

Модератор

Ина Вълканова

Архитект, урбанист и част от екипа на ГРАДОСКОП. Учи архитектура в RWTH Aachen и Университета на изкуствата в Берлин, в момента е докторант в ETH Zürich, където с екипа на Newrope изследва връзката между индустрия и среда в Тракия Икономическа зона в Пловдив. Работила е като архитект с Алваро Сиза в Порто и с Benthem Crouwel в Амстердам, участва в създаването на Визия за София като координатор инвестиции и иновации и е изнасяла лекции на архитектурните седмици в Копенхаген и Белград.

By George Yanakiev

A multidisciplinary professional and a man of the world.