Музеи

Музеите сякаш винаги са отговаряли на предпазните мерки на пандемията — те са чисти и просторни, в залите им не докосваме нищо и никого, не говорим високо. Това обаче не ги предпази от кризата и нуждата от промяна.

За промяна към още по-безопасна среда те имат решение — могат да реорганизират пространствата и изложбите си и да осигурят частно преживяване на посетителите. Дали обаче това няма да стесни кръга на публиката им и да ги направи отново елитарни, както е било в миналото?

Консуматорската епоха е тази, която създава музея в днешния му вид — пространство за съхранение и предаване на знание и култура, достъпно за всички. Този достъп стана още по-свободен по време на COVID-19 чрез дигиталните формати, които спестяват на посетителите пари и километри. Спестяват обаче и живото преживяване на изкуството.

По какъв начин тогава да преосмислим музеите? Ако тълпите пред Мона Лиза са минало, какво е бъдещето? В следващия разговор трима директори на музеи в Базел, Талин и Габрово търсят отговора, като допускат и смели варианти, в които музеят на бъдещето е нов вид публично пространство.

Участник

Маргарита Доровска

Директор на Дом на хумора и сатирата в Габрово с кураторска диплома от Кралския колеж за изкуство в Лондон. Ръководила е Европейската резидентна мрежа за медийни художници и проекта Транзитланд. Видео изкуство от Централна и Източна Европа 1989-2009, който е най-представителният архив на видео изкуство за региона. Маргарита работи по застъпнически НПО кампании в областта на изкуството и културата и се интересува от използването на технологични решения в сферата, както и от изкуството в публични пространства.

Участник

Андреас Руби

Директор на Swiss Architecture Museum в Базел и съосновател на издателството Ruby Press, публикувало близо 20 книги за съвременна архитектура. Андреас е архитектурен критик, сътрудник в международни списания и куратор на изложби и симпозиуми за архитектура и дизайн, включително на павилиона на Черна гора на Венецианското архитектурно биенале през 2014. Преподавал е Архитектурна теория и дизайн в уважавани учебни заведения като Cornell University в Ню Йорк, ENSAPM в Париж и School of Architecture в Умео, Швеция.

Участник

Трин Ояри

Архитект и архитектурен историк и критик от Талин, където е родена и работи до днес. Завършила е История на изкуството в Естонската художествена академия, оглавява местното Общество на арт историците, а от 2014 е директор на Естонския архитектурен музей. 12 години Трин е била главен редактор на едно от важните архитектурни списания в страната, MAJA, и мнението ѝ се цени високо – тя е в съвета на експертите на Европейските награди за градски публични пространства и на EUMiesAward за съвременна европейска архитектура.

Модератор

Анета Василева

Архитект, архитектурен историк, критик и преподавател в УАСГ. Има докторска степен по История и теория на архитектурата с фокус върху втората половина на ХХ век и участва в европейския проект ATRIUM, който изследва архитектурата на тоталитарните режими. Анета е съосновател на архитектурната група WhAT Association, където от 2010 се занимава с архитектурна критика, публицистика, организиране и журиране на архитектурни конкурси. Член е и на мрежата A10 New European Architecture Cooperative.

By George Yanakiev

A multidisciplinary professional and a man of the world.