Градове

Градското планиране обикновено работи с перспектива 30 години напред. Като никой вирус досега обаче COVID-19 спря внезапно живота на градовете и постави голям въпрос пред тяхното планиране — как да стане по-гъвкаво, за да реагира на ситуацията днес?

Днес много хора работят и ще продължават да работят от вкъщи. А ритъмът на един град се влияе от придвижването до офисите и обратно. Какво означава това за новата динамика на улиците, на трафика и най-вече — на жилищните комплекси, ползвани до вчера основно за нощуване. Време ли е за градове с център във всеки квартал?

Пандемията се отрази и на друга миграция — на младежите към големите градове с университети. Дистанционното обучение прекъсна този поток. Ще промени ли една такава тенденция биографията на младите хора, а в следствие — и на самите градове?

Здравната криза показа колко ценни са зелените пространства в града. Какъв е урокът за градското планиране във време, в което бързаме да строим жилища, преди да сме посадили паркове?

Тези теми събират трима специалисти по градско планиране в София и Аахен, които разсъждават как да комбинират в работата си дългосрочните цели с бързи краткосрочни действия. И дали решението няма да дойде с помощта на технологиите.

Участник

Здравко Здравков

Главен архитект на Столична община от 2016, когато въвежда нов тип управление на градското планиране и преструктурира Направление “Архитектура и градоустройство”, за да повиши ефективността му. Показва грижа към публичните пространства, като стартира проекта “София — град за хората” в партньорство с датския урбанист Ян Геел. По предложение на арх. Здравков е разработена Визия за София и е организиран конкурса за реновация на площад “Св. Неделя”, спечелен от студиото на Масимилиано Фуксас.

Участник

Любо Георгиев

Директор на Софияплан и ръководител на екипа, който създава дългосрочната Визия за София. Завършва архитектура във Венеция, взима магистратура в TU Delft в Холандия и започва кариерата си в студиата Claus en Kaan Architecten в Амстердам и MVRDV в Ротердам. Две години е водещ архитект в дизайн института Turenscape в Пекин, а след връщането си в България, от 2014 до 2016 е директор на One Architecture Week в Пловдив. Любо има голям опит в работата с мултидисциплинарни екипи и се ангажира с проекти, ориентирани към общността.

Участник

Фрауке Бургдорф

Тя води отдела по планиране, строителство и мобилност в градския съвет на Аахен от юни 2019, няколко месеца преди пандемията да затвори града. Фрауке е дипломиран инженер по пространствено планиране и е работила в различни градски звена и организации за развитието на Антверп, Гелзенкирхен и Бон, включително и като футуролог. През 2016 създава агенцията за кооперативно градско планиране Burgdorff Stadt, където с нейния екип подпомагат общини и строителни компании в цяла Германия.  

Модератор

Ина Вълканова

Архитект, урбанист и част от екипа на ГРАДОСКОП. Учи архитектура в RWTH Aachen и Университета на изкуствата в Берлин, в момента е докторант в ETH Zürich, където с екипа на Newrope изследва връзката между индустрия и среда в Тракия Икономическа зона в Пловдив. Работила е като архитект с Алваро Сиза в Порто и с Benthem Crouwel в Амстердам, участва в създаването на Визия за София като координатор инвестиции и иновации и е изнасяла лекции на архитектурните седмици в Копенхаген и Белград.

By George Yanakiev

A multidisciplinary professional and a man of the world.