Устойчивост

Като катализатор за преосмисляне на начина, по който живеем, COVID-19 направи темата за устойчивостта по-важна от всякога, особено в контекста на паралелната климатична криза. 

В сферата на строителството данните са стряскащи: то отделя 40% СО₂ емисии, оставя 50% отпадъци и изразходва до 90% ресурси. Но големият въпрос тук е образователен — запознати ли сме в дълбочина с този проблем и с неговото възможно решение, устойчивите сгради?

По дефиниция устойчиво строителство е това, което нанася възможно най-малко щети на екосистемата, изгражда се и функционира с пестене на природни ресурси и се ползва дълготрайно. За архитектите то е поле за смислени експерименти в търсене на по-добри решения, материали и дизайн.

Разговорът за устойчивостта обаче включва още много страни: политици, инвеститори, строители, банкери, собственици на жилища. Какъв е начинът всички те да бъдат въвлечени, да седнат на една маса и един ден да наложат зелените сгради като норма?

Този въпрос събира трима ангажирани с темата специалисти, които обсъждат откъде може да започне процесът към устойчивост и как да използваме факта, че ние като общество сме най-склонни да решим даден проблем, когато стане личен за всеки от нас. 

Участник

Фридерике Клуге

Практикуващ архитект и професор по Строителство и дизайн на сгради в Университета за приложни науки в Констанц, Германия. Заедно с Меик Рехрман през 2014 основава архитектурното бюро Alma Maki в Базел, което проектира жилищни сгради, съобразени с техните обитатели, в няколко европейски страни. Фридерике се интересува от целия строителен процес и смята занаята за важна част от архитектурата, затова и в Alma Maki нерядко изпълняват проектите със собствените си ръце.

Участник

Мартин Янев

Съосновател на строителната компания ACME, специализирана в проектиране и управление на устойчиви сгради. Мартин е магистър по икономика и сертифициран мениджър на недвижими имоти с дългогодишен опит в проектния мениджмънт и управлението на риска, включително в банковия сектор. Интepecува се от ycтoйчивo cтpoитeлcтвo, инoвaции и eнepгийнa eфeктивнocт и е член на управителния съвет на Националния клъcтep зa интeлигeнтни тpaнcпopтни и eнepгийни cиcтeми. 

Участник

Весела Вълчева-Макгий

Архитект с фокус върху зелените сгради и председател на Българския съвет за устойчиво развитие. Весела има солидни познания и практика с различните системи за сертифициране на устойчиво строителство, особено американската LEED, и е управляващ партньор в Triple Green Building Group — компания, която предлага пълно обслужване в сферата на устойчивото строителство и следва принципите за баланс между икономически растеж, социална ангажираност и отговорност към околната среда.

Модератор

Ина Вълканова

Архитект, урбанист и част от екипа на ГРАДОСКОП. Учи архитектура в RWTH Aachen и Университета на изкуствата в Берлин, в момента е докторант в ETH Zürich, където с екипа на Newrope изследва връзката между индустрия и среда в Тракия Икономическа зона в Пловдив. Работила е като архитект с Алваро Сиза в Порто и с Benthem Crouwel в Амстердам, участва в създаването на Визия за София като координатор инвестиции и иновации и е изнасяла лекции на архитектурните седмици в Копенхаген и Белград.

By George Yanakiev

A multidisciplinary professional and a man of the world.