Събития

Масовите културни събития понесоха най-тежкия удар на 2020. Фестивалите трябваше някак да пренесат споделено преживяване на живо в дигиталния свят — някои опитаха и намериха в кризата възможност, за други преходът беше невъзможен. 

Фестивалите са машина, в която участват много бизнеси и която облагородява средата не само културно и социално, но и икономически. Как ще се отрази дигитализацията на локалните сцени? И, впрочем — имаме ли достатъчно открити пространства в градовете си за живите събития на бъдещето? 

В условията на затворени граници международната публика не успя да прелети със самолет до мястото на събитието. Но може би започваме да се замисляме — нужно ли е наистина да пътуваме толкова много, рискувайки здравето и на хората, и на планетата.

2021 вече ни изглежда по-добра от 2020. Ще бъде ли обаче по-лесна за културния сектор, или истинската адаптация към новите модели на създаване, популяризиране и консумиране на култура предстои? 

По тези въпроси разговарят трима организатори на фестивали, чиято работа винаги е изисквала добро управление на риска. Криза като тази обаче изисква нещо повече от много познания и много практика — да скочиш в свят, който още не сме построили.

Участник

Жозефин Мишо

Съосновател и директор на най-големия скандинавски архитектурен форум Copenhagen Architecture Festival, който се провежда всяка година в датските градове Копенхаген, Арус и Оденсе. Фестивалът повдига различни урбанистични въпроси и цели да разшири разговора за архитектурата, градското планиране и как те моделират живота на хората – и обратното. Богата му програма показва силата на Жозефин като културен предприемач с над 10 години опит в дистрибуцията на филми и курирането на изложби и фестивали.

Участник

Найо Тицин

Създател и артистичен директор на фестивала за документални филми за изкуство Master of Art, който е вещ и активен в много творчески сфери. Завършил е пиано в Музикалната академия в София и операторско майсторство в университета за театър и кино в Южна Калифорния. Занимава се с фотография и журналистика, продуцира игрални филми с компанията си Spotlight, основана заедно с режисьора Димитър Коцев-Шошо и издава музикални документални dvd-та през звукозаписното студио Harmonia Mundi.

Участник

Петър Димитров

A to JazZ е неговата звезда в културния календар на София. Джаз фестивалът вдига открита сцена в някой от централните паркове на града всяко лято от 2011 насам и изпълва три дни с музиката на джазмени от Балканите и света. Преди да го създаде, Петър работи за медийния фестивал в Албена, съорганизатор е на културно предаване по БНТ и води музикално по Дарик радио. Завършил е тромпет в Музикалното училище, точно до Докторската градина, където провежда и първия си A to JazZ.  

Модератор

Ина Вълканова

Архитект, урбанист и част от екипа на ГРАДОСКОП. Учи архитектура в RWTH Aachen и Университета на изкуствата в Берлин, в момента е докторант в ETH Zürich, където с екипа на Newrope изследва връзката между индустрия и среда в Тракия Икономическа зона в Пловдив. Работила е като архитект с Алваро Сиза в Порто и с Benthem Crouwel в Амстердам, участва в създаването на Визия за София като координатор инвестиции и иновации и е изнасяла лекции на архитектурните седмици в Копенхаген и Белград.

By George Yanakiev

A multidisciplinary professional and a man of the world.