Форум „Зеленият преход на гарите“

Тридневният форум „Зеленият преход на гарите“ продължава работа с институции, експерти и граждани върху споделена концепция за развитие на терените от Сточна гара до Гара Подуяне-разпределителна в София.

Стъпвайки върху трите основни посоки на движението Нов Европейски Баухаус на Европейската комисия — Beautiful, Sustainable, Together, ще организираме работилници и дискусии в три поредни дни, целта на които е да създадем три пилотни проекта, с които да стартираме трайното обживяване на терените около Сточна гара. 

Първите два дни посвещаваме на целите Beautiful и Sustainable — те ще бъдат изпълнени с експертни работилници, които ще преосмислят какво означава красиво и устойчиво в контекста на гаровите простанства и сградата на Сточна гара. Как да стигнем от сегашното състояние на сградата и заобикалящия я ландшафт до „красиво“ и „устойчиво“? Експертните работилници ще се фокусират върху темите екология, публични пространства и нови икономики.

Третият ден ще е кулминация на на форума с квартален панаир на тема „Заедно“. 

Отворената част на събитието ще започне с две работилници, които целят да включат местните бизнеси и граждани от кварталите около Сточна гара, както и всеки, който има интерес към подобряването на градката среда. Ще имате възможност да видите изложба и материали от проучванията и заключенията на ГРАДОСКОП по проекта „Зеленият преход на гарите“ до момента. Ще можете и да оцените пилотните предложения на експертите, да споделите мнението си и да предложите ваши идеи за оформянето на пространствата около Сточна гара. Заедно ще помислим как можем да направим средата около Сточна гара едно по-добро място за живот. 

Работилница 1: Озеленяваме ЗАЕДНО

С нашите партньори от Botanic Lab ви каним заедно да научим повече за екосистемите и растенията около Сточна гара. 

Регистрирайте се за участие в Eventbrite.

Работилница: Строим ЗАЕДНО с ZALAG DARISE в колаборация с BOGODOME

С нашите партньори от ZALAG DARISE & BOGODOME ви каним да създадем уникални и функционални градски мебели за входа на Сточна гара ЗАЕДНО! Ще научим някои тънкости от най-големите майстори в района, които използвайки традиционни суровини, като необработено „живо“ дърво, и съвременни иновативни материали успяват да постигнат изненадващи и провокиращи резултати. Подходяща за малки и големи любители на създаването на красиви и устойчиви мебели, нашата творческа работилница ви очаква!

Регистрирайте се за участие в Eventbrite.

Квартален панаир

Каним жители от близките квартали, местните бизнеси, творци, музиканти да създадат един споделен квартален панаир заедно — от местните хора за местните хора. Ако създавате нещо в квартала, елате да редставите своята дейност и да споделят своите идеи и надежди за развитието на тези пространства.

Кварталният панаир ви очаква с всички съставки за лежерно съботно прекарване в квартала — храна, напитки, музика и изложение на местни творци, бизнеси и занаяти. 

Ако имате идея за бъдещото развитие на района, елате и я споделете с нас и останалите ентусиасти от квартала!

Следете Facebook страницата на ГРАДОСКОП за подробната програма на форума и панаира в ден 3: Зеленият преход на гарите: ЗАЕДНО!

By George Yanakiev

A multidisciplinary professional and a man of the world.